Słowo „świnia” nie wzbudza pozytywnych skojarzeń, jest to jednak bardzo niesłuszna ocena. Świnie są jednymi z najinteligentniejszych zwierząt, dorównując 3-letnim dzieciom i często przewyższając pod tym względem psy. Bardzo szybko się uczą i są ciekawskie, dlatego konieczne jest zapewnienie im stymulującego środowiska, w którym będą mogły realizować swoje potrzeby i rozwijać się.
Świnie są też zwierzętami stadnymi i mają potrzebę życia w grupie. Uwielbiają ryć w ziemi i kąpać się w błocie, co wbrew pozorom nie świadczy o ich braku higieny. Jest to ich sposób na chłodzenie organizmu ze względu na brak funkcjonalnych gruczołów potowych oraz sprytny sposób na stworzenie warstwy chroniącej ich skórę przed słońcem.
To przykre, że tak inteligentne zwierzę stało się celem masowej konsumpcji i zostało zamknięte w tuczarniach.
Co roku na świecie ubija się około 1,5 miliarda świń na mięso. Większość z nich znajduje się w Azji Wschodniej, w szczególności na hodowlach w Chinach, stanowiących około połowy światowej populacji trzody chlewnej. Kolejne regiony to Unia Europejska, Ameryka Północna, Wietnam i Brazylia. Większość świń jest hodowana na mięso, a mniejsza liczba jest trzymana w celach rozpłodowych.
Choć w wielu krajach rozwijających się część świń hodowana jest na wolnym wybiegu i w przydomowych ogródkach, co najmniej połowa światowej produkcji wieprzowiny pochodzi z systemów intensywnych.