Ikona wyszukiwania

Pod względem liczebności kury przewyższają jakiekolwiek inne ptaki. Pod względem liczebności kur hoduje się rocznie w samej tylko Unii Europejskiej ponad 365 000 000! W Polsce jest to ponad 49 milionów. Ich produkcja gwałtownie wzrosła po drugiej wojnie światowej, kiedy zwierzęta te zaczęto zamykać w halach i sterować ich zegarem biologicznym za pomocą sztucznego światła.

Jednakże są alternatywy dla takiego systemu hodowli kur oferowane przez gospodarstwa stosujące tzw. chów ekstensywny albo półintensywny, w których kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu.

Kurczaki hodowane na mięso określa się brojlerami, a te hodowane na jaja - kurami nioskami.

Dzikie przodkinie współczesnych kur, kury bankiwa, produkują około 12 jaj rocznie. Przez dekady kury nioski rozmnażano w celu uzyskania jak największej produkcji jaj. Współcześnie hodowane kury dają nawet do 300 jaj rocznie. Kury w naturze żyją 6 lub więcej lat. Po ok. 12 miesiącach nieśności ich wydajność zaczyna spadać, co oznacza, że większość komercyjnych kur niosek jest poddawana ubojowi w po upływie zaledwie 1/6 ich potencjalnego życia.

Czytaj więcej

Globe

Używasz przestarzałej przeglądarki, której nie obsługujemy. Uaktualnij swoją przeglądarkę, aby poprawić bezpieczeństwo.

Jeśli masz więcej pytań na ten temat lub inną sprawę, skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@ciwf.pl. Na wszystkie pytania odpowiadamy w ciągu dwóch dni roboczych. Jednak ze względu na dużą liczbę korespondencji, jaką otrzymujemy, czasami może to potrwać nieco dłużej. Prosimy, poczekaj aż odpowiemy na Twoje pytanie. Ewentualnie, jeśli Twoje zapytanie jest pilne, możesz skontaktować się z nami bezpośrednio dzwoniąc pod numer +48 22 428 23 56  (od poniedziałku do piątku od 9 do 17:30).