Kury są zwierzętami społecznymi, które tworzą strukturę hierarchiczną i komunikują się ze sobą. Potrafią rozpoznawać nawet 50-100 innych zwierząt ze swojego stada. Uwielbiają grzebać w ziemi, szukać pokarmu, stroszyć pióra, czy rozpościerać skrzydła. Niestety chów przemysłowy ignoruje te naturalne potrzeby niezwykle istotne dla dobrostanu kur.
Brojlerami nazywa się kurczęta hodowane na mięso. W przeciwieństwie do kur niosek nie są one trzymane w klatkach, ale w wielkich halach. Nie znaczy to jednak, że cieszą się swobodą i większymi możliwościami zaspokojenia swoich potrzeb. Jedynymi elementami wyposażenia hal są punkty z jedzeniem i wodą. Ponad 70% kurczaków hodowanych na mięso na całym świecie jest hodowanych właśnie w takich intensywnych systemach hodowli przemysłowej. Poniżej dowiesz się jak dokładnie wgląda ich życie i poznasz alternatywne metody hodowli brojlerów.