Jeśli nie chcesz rezygnować z jedzenia jajek, a jednocześnie masz na względzie dobrostan kur i życie, w którym mogą realizować swoje potrzeby, możesz zastanowić się nad kupowaniem jajek z innych niż klatkowy systemów chowu.
W Polsce od kilku lat stosowany jest system oznaczania jaj, dzięki któremu możemy poznać ich pochodzenie. Tzw. trójka to produkt z chowu klatkowego. Kupując jednak jajko oznaczone symbolem 1 albo 0, możesz mieć pewność, że pochodzi ono od kur, które miały o wiele lepsze warunki.
Numerem 1 oznaczone są jajka pochodzące z chowu wolnowybiegowego. Oznacza to, że kury mieszkają w kurnikach i mają nieograniczony dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu oraz znajdującej się tam roślinności. Dzięki temu mają one możliwość rozpościerania skrzydeł, grzebania w ziemi, a ich kości są mocne. Oprócz pożywienia, które zdobywają same, karmione są również paszami składającymi się z ziaren, zieleniny oraz marchwi. W kurniku znajduje się odpowiednia ilość słomy, którą musi być pokryte co najmniej 1/3 powierzchni podłogi. Na 1 metr kwadratowy może przypadać nie więcej niż 9 kur, na każdą z nich powinny też przypadać 4 metry kwadratowe wybiegu.
W przypadku chowu ekologicznego, z którego jajka oznaczone są cyfrą „0” standardy te są jeszcze wyższe. Na jednym metrze kwadratowym kurnika może mieszkać 6 kur, mają one też zapewnione wszystkie inne dogodności z chowu wolnowybiegowego. Dodatkowo w takich gospodarstwach zwierzęta karmione są paszą ekologiczną, a podawanie leków ograniczone jest do niezbędnego minimum dzięki skupianiu się na zapobieganiu chorobom.