Budujemy światowy ruch składający się z obywatelek i obywateli, instytucji oraz progresywnych przedsiębiorstw. Razem wzywamy światowych liderów do wprowadzenia przejrzystego globalnego planu ratunkowego i stworzenia Globalnego Porozumienia ONZ w sprawie transformacji systemu żywności, który naprawi nasz zepsuty system i zapewni zdrową przyszłość naszej planecie, ludziom i zwierzętom.
Gdy cierpią zwierzęta, cierpimy wszyscy
Aktualny system żywnościowy jest odpowiedzialny za ogromne cierpienie zwierząt. Większość z 92 miliardów zwierząt hodowanych rocznie na świecie niepotrzebnie żyje w cierpieniu. Wiele z około 124 miliardów ryb hodowlanych spotyka podobny los, gdy trafiają do podwodnych ferm przemysłowych. Zwierzęta są stłoczone są w klatkach lub zagrodach, na ogół bez dostępu do świeżego powietrza, bez możliwości wyrażania swoich naturalnych zachowań, bez ucieczki od cierpienia. Są traktowane jak rzeczy, a nie jak czujące istoty.
Niestety skutki hodowli przemysłowej wychodzą daleko poza nieludzkie traktowanie zwierząt. Od zanieczyszczenia środowiska po kryzys klimatyczny wymieranie dzikich gatunków. Od okrucieństwa wobec zwierząt po głód i niedożywienie ludzi. Od nowych epidemii i antybiotykooporności po choroby wieńcowe i nowotwory. Przyjrzyj się dowolnemu globalnemu wyzwaniu, a zobaczysz, że u jego podstaw leży żywność i sposób jej produkcji.
Opublikowany przez nas raport Więcej pieniędzy, więcej mięsa: Dlaczego kraje o wysokich dochodach muszą zmienić swoją dietę to pierwsza tego typu publikacja pokazująca, które kraje mają najwięcej do zrobienia w zakresie ograniczenia nadmiernego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego - mięsa, ryb, nabiału i jaj. Znajdziesz w nim także jasne zalecenia polityczne dotyczące ograniczenia nadmiernej konsumpcji na poziomie krajowym oraz aż 11 możliwych rozwiązań politycznych do wdrożenia.
Klimat i zanieczyszczenia
Systemy żywnościowe odpowiadają za prawie jedną trzecią łącznej emisji gazów cieplarnianych spowodowanej przez człowieka – to więcej niż bezpośrednia emisja z całego systemu transportu. Żywność pochodzenia zwierzęcego odpowiada za aż 60% emisji, czyli dwa razy więcej niż żywność pochodzenia roślinnego.
Bez szybkich i ambitnych zmian w systemach żywnościowych zahamowanie wzrostu średniej globalnej temperatury do 1,5°C powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej jest niemożliwe. Oznacza to, że jeżeli nie zakończymy hodowli przemysłowej, kryzys klimatyczny nas pokona.
Niedożywienie i głód
Około 60% europejskich zbóż karmi zwierzęta zamknięte na fermach przemysłowych zamiast ludzi. Im więcej zboża przeznacza się na paszę, tym ciężej kupić je ludziom. Wyższe ceny zboża na globalnym południu często prowadzą do „grabieży ziemi” i zasadzaniu jej uprawami takimi jak soja stosowana głównie do produkcji paszy. Ten proceder pozbawia lokalne społeczności ich ziemi i dostępu do żywności, co przyczynia się do wzrostu populacji doświadczającej niedożywienia i głodu.
Dodatkowo zwierzęta bardzo nieefektywnie przetwarzają paszę na mięso i mleko. Różnica pomiędzy spożywanymi przez nie kaloriami, a ich zawartością w mięsie, jajkach lub mleku w praktyce oznacza, że prawie 1/3 jedzenia nie dociera w ogóle na nasze stoły. Aktualnie produkowanej żywności wystarczyłoby, żeby wykarmić całą ludzkość niemal podwójnie, gdybyśmy nie tracili jej w procesie hodowli przemysłowej zwierząt.
Zagrożenia dla ludzkiego zdrowia
Nadmierne spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa, ma bardzo szkodliwe skutki dla naszego zdrowia. Zwiększa ryzyko występowania niektórych form raka, choroby wieńcowej, udarów, cukrzycy typu II oraz otyłości. Prawdziwym kosztem „taniego” przemysłowo produkowanego mięsa jest nasze zdrowie.
Negatywne skutki zdrowotne hodowli przemysłowej nie wynikają jedynie ze spożywania produktów odzwierzęcych. Grupy setek, a nawet tysięcy zwierząt stłoczonych na małej przestrzeni tworzą idealne środowisko dla rozwijania się, rozprzestrzeniania i mutowania chorób, które mogą spowodować kolejne niebezpieczne pandemie. Okrutne warunki na fermach przemysłowych prowadzą także do nadużywania antybiotyków, co z kolei napędza problem antybiotykooporności, która według niektórych szacunków może spowodować śmierć nawet 10 mln ludzi do 2050 roku.
Więcej o ogromnych skutkach aktualnego systemu żywnościowego przeczytasz w naszej broszurze.
Hodowla przemysłowa i megafermy
Musimy zatrzymać ekspansję megaferm zanim będzie za późno. Powodują one cierpienie miliardów zwierząt – czy to ze względu na brak przestrzeni do życia, czy z powodu nienaturalnie szybkiego wzrostu lub wymaganej wydajności.
Ponadto, 40% gruntów rolnych na świecie jest wykorzystywanych do karmienia zwierząt zamiast ludzi. Prowadzi to do wylesiania, utraty różnorodności biologicznej i wymierania kolejnych dzikich gatunków.
Ogromne zapotrzebowanie megaferm na paszę dla zwierząt i grunty mocno obciąża nasze środowisko, przyczyniając się do wyczerpania kluczowych zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba, od których w dużym stopniu zależy uprawa żywności.
Obywatele i obywatelki na całym świecie walczą przeciwko ekspansji megaferm, ale giganci rolni nadal się rozwijają i budują nowe fermy przemysłowe, siejąc spustoszenie w środowisku naturalnym.
Nie zgadzamy się na to! Przyłącz się do nas, by to zakończyć!