07.04.2016
The Netherlands Nutrition Centre, holenderska grupa dietetyków, która oficjalnie doradza rządowi, zajęła jednoznaczne stanowisko w sprawie zalecanej ilości spożywanego mięsa. Zgodnie z nowymi wytycznymi należy je spożywać najwyżej 2 razy w tygodniu. To pierwszy raz, kiedy limit podany jest tak wyraźnie.
5 lat temu w Holandii odbył się rządowy panel, który oszacował wpływ diety przeciętnego Holendra na środowisko. Od tego czasu pracowano nad nowymi zaleceniami, dzięki którym ten negatywny wpływ można by ograniczyć.
Instytucja, która wydało to zalecenie, jest finansowana przez rząd i wydaje wytyczne dotyczące odżywiania. Nowe zalecenie zostały od razu zawarte w jej nowym modelu edukacyjnym, tak aby wpływ na środowisko był mniejszy niż obecnie. Według słów pracowników Centrum - kładą oni nacisk na jedzenie mniejszej ilości produktów odzwierzęcych, a większej roślinnych, aby w ciągu tygodnia nie spożywać więcej niż 500 g mięsa. Proponują też wykorzystywać więcej roślinnych źródeł białka, takich jak orzechy czy rośliny strączkowe.
Modyfikacjom uległy także zalecenie co do ilości ryb, jakie należy spożywać - z dwóch porcji tygodniowo zmniejszono tę ilość do zaledwie jednej.
Wśród krajów, które również intensywnie pracują nad podobna kwestią, są Brazylia, Niemcy, Australia, Szwecja i Wlk. Brytania. W zeszłym roku podobne zalecenia pojawiły się w wytycznych amerykańskiego Komitetu Doradczego ds. Dietetyki.