Polki i Polacy gotowi na zmianę
Wyniki naszego sondażu pokazują, że Polki i Polacy są coraz bardziej gotowi na zmiany w zakresie diety. 42% osób w Polsce zamierza ograniczyć spożycie mięsa w 2025 roku, całkowicie z niego zrezygnować lub i tak go już nie spożywa (wzrost o 4% w porównaniu z 2024). Największy wzrost w porównaniu z zeszłym rokiem odnotowano w grupie mężczyzn (34% aktualnie, skok o 5% z 2024), a także grupie osób w wieku 25-34 lata (42% pozytywnych deklaracji w porównaniu z 29% z 2024) i w grupie wiekowej 45+.
Wzrósł też odsetek osób, które uważają, że w Polsce powinniśmy ograniczyć spożywanie mięsa. Na pytanie czy w związku z faktem, że w Polsce spożywa się rocznie średnio aż 73 kg mięsa na osobę powinniśmy obniżyć poziom jego spożycia, pozytywnej odpowiedzi udzieliło aż 49% Polaków (wzrost o 6% w por. z 2024; wśród mężczyzn wzrost o 7%, kobiet o 3%). Znaczący skok jednak w odpowiedzi na to pytanie odnotowano w grupie wiekowej 25-34 lata: 45% osób uważa, że mięsa jemy w Polsce za dużo. To aż 19% skok w porównaniu z zeszłym rokiem.
Wyróżniające się grupy
Ogromne pozytywne zmiany w świadomości konieczności zmniejszenia spożycia mięsa w Polsce widać zwłaszcza w dwóch grupach wiekowych: 25-34 lata oraz 55 lat i więcej.
W grupie wiekowej 25-34 lata aż 45% osób uważa, że mięsa jemy w Polsce za dużo. To aż 19% skok w porównaniu z zeszłym rokiem. Natomiast w grupie 55 lat i więcej odsetek odpowiedzi pozytywnych wyniósł aż 52% (44% w roku poprzednim).
Ponadto, Polki i Polacy w wieku 25-34 lat zrobili także znaczące postępy w ograniczaniu spożycia mięsa. 33% skutecznie zrobiło to w 2024 roku, w porównaniu do 28%, którzy osiągnęli to w roku 2023!
Wśród ankietowanych mieszkających na wsi oraz ankietowanych z podstawowym wykształceniem także zauważyliśmy kilkuprocentowe wzrosty pozytywnych odpowiedzi na pytanie o planowane zmiany diety w 2025 roku oraz pytanie badające poziom świadomości dotyczącej ogólnej potrzeby obniżenia spożywania mięsa w Polsce.
Procent osób, które zamierzają ograniczyć spożycie mięsa, całkowicie z niego zrezygnować lub już wcześniej go nie jadło wśród mieszkańców wsi wzrósł z 36% do 39% na przestrzeni roku, a w przypadku osób z podstawowym wykształceniem z 29% do 35%. W przypadku pytania o to, czy powinniśmy obniżyć poziom spożycia mięsa odsetki wzrosły z 39% do 43% w grupie wiejskiej oraz z 33% do 37% w grupie z wykształceniem podstawowym.
Całościowe wyniki badania sugerują, że świadomość problemu, jakim jest nasze nadmierne spożycie mięsa i chęć zmiany wzrastają z roku na rok!
Małgorzata Szadkowska, prezeska naszej fundacji komentuje:
„Przekazy medialne dotyczące diety czy zdrowia mężczyzny niemal zawsze oscylują wokół powtarzania „mitu mięsnego”, a więc zjedz steka, kotleta, kabanosy, a poczujesz się silny i „prawdziwie” męski. Tymczasem okazuje się, że nic bardziej mylnego: polscy mężczyźni są zainteresowani dietą z mniejszą ilością mięsa, co przecież z pewnością wyjdzie im na zdrowie. Myślę, że wielu mężczyzn jednak nie czuje się wystarczająco wspierana w społeczeństwie, aby mówić o tym głośno i w konsekwencji rezygnuje z swojego pomysłu i łatwo się zniechęca”.
Porównywane badania zostały zrealizowane metodą CAWI przez renomowaną agencję PBS (członek OFBOR) w styczniu 2024 r. i lutym 2025 r. na reprezentatywnej grupie dorosłych Polek i Polaków (n=1001).