5 lutego zorganizowaliśmy razem z Eurogroup for Animals wydarzenie w Brukseli na temat przyszłości europejskiego systemu produkcji żywności i zaprosiliśmy unijnego komisarza d.s. zdrowia i dobrostanu zwierząt Olivéra Várhelyi do otwarcia naszego spotkania.
Od Dialogu przez Wizję do działania

Na wydarzeniu zatytułowanym „Od Dialogu przez Wizję do działania: Co jest potrzebne do bardziej zrównoważonej i nastawionej na dobrostan hodowli zwierząt w Europie” różne zainteresowane strony zastanawiały się, w jaki sposób Unia Europejska może wspierać hodowców i rolników w odchodzeniu od systemu intensywnej hodowli, która szkodzi zwierzętom, ludziom i przyrodzie.
Wśród zgromadzonych uczestników znaleźli się hodowcy, rolnicy, przedsiębiorcy, decydenci, politycy i organizacje pozarządowe, w tym reprezentanci m.in. Komisji Europejskiej, Europejskiej Organizacji Konsumentów, DG AGRI, czy Copa Cogeca.
W dyskusjach wybrzmiała wyraźnie potrzeba rozłożenia ciężaru sfinansowania transformacji w kierunku systemu produkcji żywności zapewniającego wysoki poziom dobrostanu zwierząt. Jednocześnie przedstawiciel Komisji Europejskiej, komisarz d.s. zdrowia i dobrostanu zwierząt Olivér Várhelyi, ponownie potwierdził zobowiązanie do przedstawienia obiecanych reform przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt hodowlanych
„Modernizacja przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt to okazja, której nie powinniśmy przegapić” – komentował Várhelyi podczas panelu.
„To szansa na poprawę dobrostanu, spełnienie oczekiwań obywateli i podniesienie konkurencyjności. To szansa na zbudowanie lepszego systemu dla wszystkich. Po tegorocznym dialogu, w przyszłym roku powinniśmy mieć już pierwsze propozycje legislacyjne dotyczące Europejskiej Inicjatywy End the Cage Age – Koniec Epoki Klatkowej”.

Małgorzata Szadkowska, prezeska Compassion in World Farming Polska skomentowała:

„Bardzo cieszy mnie, że zarówno przedstawiciele hodowców i rolników, jak i wysokiej rangi przedstawiciele świata polityki, przyjęli nasze zaproszenie do tej dyskusji i w merytoryczny sposób odnieśli się do kwestii, które poruszamy od lat.
Transformacja sektora rolniczego i sposobu hodowli zwierząt jest jak najbardziej możliwa i chcemy, żeby była ona finansowo wspierana przez unijne instytucje. Ostatnio w Polsce opublikowaliśmy dwa szczegółowe raporty dotyczące hodowli kur niosek i królików – w obu przypadkach wskazywaliśmy na aspekty ekonomiczne, które dziś także zostały wspomniane”.
Z kolei Philip Lymbery, prezes międzynarodowy Compassion in World Farming i Eurogroup for Animals, podsumował sytuację:
„Hodowla przemysłowa jest największą przyczyną cierpienia zwierząt na świecie. Jak podsumowano w raporcie Dialogu Strategicznego, przejście na bardziej zrównoważone modele rolnictwa o wyższym dobrostanie w UE nie jest już kwestią „czy”, ale „jak”.
Nasze wydarzenie dotyczyło właśnie tego, podkreślając potrzebę ambitnej wizji UE dla rolnictwa i żywności, która obejmuje konkretne rozwiązania mające na celu priorytetowe traktowanie dobrostanu zwierząt hodowlanych, zapewnienie wsparcia finansowego rolnikom i zapobieżenie kryzysowi planetarnemu”.

Niezbędne rozwiązania dla zwierząt, przyrody i rolnictwa
Razem z Eurogroup for Animals apelujemy do Komisji Europejskiej o przyjęcie szeregu niezbędnych rozwiązań w nadchodzącej Wizji UE dla Rolnictwa i Żywności, w tym m.in.:
- pełnej rewizji unijnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt (zgodnie z zaleceniami EFSA), w tym wprowadzenia obiecanego zakazu hodowli klatkowej, do 2026 roku,
- ustalenia wytycznych Wspólnej Polityki Rolnej po 2027 r. tak, by wspierała rolników w przechodzeniu na wyższy poziom dobrostanu zwierząt,
- zapewnienia, aby importowane spoza granic UE produkty pochodzenia zwierzęcego pochodziły z hodowli stosujących się do nowych, lepszych wytycznych dobrostanowych,
- ustalenia wytycznych dotyczących dobrostanu zwierząt wodnych oraz przeciwdziałających negatywnym wpływom hodowli i spożywania ryb i innych zwierząt wodnych na środowisko,
- przyjęcia wielopoziomowego systemu znakowania wszystkich europejskich produktów pochodzenia zwierzęcego, który byłby zależny od dobrostanu zwierząt w hodowli i nagradzał hodowców wykraczających poza nowe minimalne standardy,
- przyjęcia strategii, które sprawią, że zdrowa żywność będzie przystępna cenowo i łatwo dostępna, z nastawieniem na diety roślinne.
Uzasadnienie tej wizji oraz stosowne źródła znajdziesz na poświęconej jej stronie.