Dziś przedstawiamy wam nową książkę pod redakcją byłej dyrektorki Compassion in World Farming i Ambassador Emeritus naszej fundacji Joyce D’Silva oraz Doradczyni Specjalnej Carol McKenna. Najwybitniejsi światowi myśliciele w dziedzinie rolnictwa, żywności, biznesu, zdrowia ludzi, zwierząt i planety zgłębiają w niej możliwości rolnictwa regeneracyjnego i zrównoważonych diet w transformacji globalnego systemu żywnościowego.
Rolnictwo regeneracyjne i zrównoważone diety: Zdrowie ludzi, zwierząt i planety (oryg. Regenerative Farming and Sustainable Diets: Human, Animal and Planetary Health) to pierwsza publikacja tego rodzaju, która prezentuje rozwiązania oparte na połączeniu zmian w diecie z rolnictwem regeneracyjnym. Książka pogłębia tematy, którymi zajmowaliśmy się podczas naszej przełomowej konferencji Wymieranie czy regeneracja, która odbyła się w maju ubiegłego roku.
Czas na zmiany
Sposób, w jaki produkujemy żywność jest zepsuty – to jasne. Rolnictwo przemysłowe krzywdzi zwierzęta, niszczy zdrowie ludzi, napędza kryzys klimatyczny i zagraża przyszłości naszej planety. Musimy rozwiązać nie lada problem – jak wykarmić rosnącą globalną populację bez pogarszania naszej sytuacji?
Ta przełomowa książka analizuje nasze możliwości: rolnictwo może się zmienić tak, by regenerować Ziemię i zapewniać zwierzętom dobre warunki życia, a przez modyfikację diety na bardziej roślinną możemy zaspokoić potrzeby w kwestii bezpieczeństwa żywnościowego jednocześnie poprawiając nasze zdrowie.
Wśród autorów rozdziałów znajdziecie cenionych międzynarodowych ekspertów, w tym rolników, naukowców, dyrektorów przedsiębiorstw spożywczych, liderów ONZ oraz naszych własnych specjalistów takich jak nasz międzynarodowy prezes Philip Lymbery. Dzięki udziałowi wybitnych autorytetów takich jak Vandana Shiva, Olivier de Schutter, Henry Dimbleby czy Shireen Kassam książka jest praktycznym, opartym na dowodach i inspirującym wezwaniem do działania.
Joyce D’Silva, nasza Ambassador Emeritus, skomentowała publikację:
„Autorzy rozdziałów przygotowali teksty na wyjątkowo wysokim poziomie. Dzięki temu udało nam się stworzyć inspirującą książkę na miarę naszych trudnych czasów – to bardzo ważne.
Rolnictwo przemysłowe zatruwa naszą planetę, redukuje zwierzęta hodowlane do maszyn produkujących mięso i mleko, a także wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Nasza książka pokazuje jak systemy rolnicze mogą zregenerować planetę i zapewnić zwierzętom godne życie, a w połączeniu ze zmianami dietetycznymi polepszyć nasze zdrowie”.
Jane Goodall, założycielka Instytutu Jane Goodall i Wysłanniczka Pokoju ONZ, dodała:
„Ta niezbędna książka podkreśla znaczenie rolnictwa regeneracyjnego, agroleśnictwa i permakultury. Te metody rolnicze są oparte na współpracy z naturą, zamiast na walce z nią, pomagają przywracać bioróżnorodność i spowalniają zmiany klimatyczne. Rolnictwo może stać się prawdziwie zrównoważone i wyżywić kolejne pokolenia ludzi”.
Przeczytaj więcej
Książka Rolnictwo regeneracyjne i zrównoważone diety została opublikowana dzisiaj przez Routledge. Można kupić ją w języku angielskim w twardej lub miękkiej oprawie. Biorąc pod uwagę jak istotne zagadnienia porusza, redaktorki i wydawnictwo podjęły decyzję o udostępnieniu książki w ramach otwartego dostępu w formie elektronicznej – angielskie wydanie znajdziecie na stronie Taylor & Francis. Zyski z tantiem zostaną przekazane Compassion in World Farming.