Wysłaliśmy naszą delegację na COP28, aby promować transformację systemów żywnościowych, w tym ograniczenie nadmiernego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego dla dobra zwierząt, ludzi i planety.
Konferencja klimatyczna COP stanowi okazję dla światowych przywódców do corocznego spotkania się i uzgodnienia działań mających na celu rozwiązanie kryzysu klimatycznego. COP28 ma miejsce w Dubaju od 30 listopada do 11 grudnia.
Przemysłowa hodowla zwierząt jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do zmian klimatycznych. Branża hodowlana wytwarza więcej bezpośrednich emisji gazów cieplarnianych niż wszystkie samoloty, pociągi i samochody na świecie razem wzięte. Intensywna hodowla zwierząt, oprócz bycia największą przyczyną okrucieństwa wobec zwierząt na naszej planecie jest także szkodliwa dla ludzkiego zdrowia i niszczy nasz klimat i planetę.
Pawilon Food4Climate
Już drugi rok z rzędu współpracujemy z innymi organizacjami pozarządowymi i organizacjami, w tym ProVeg International i World Animal Protection, aby zorganizować pawilon Food4Climate, który skupi się na integracyjnych, opartych na nauce rozwiązaniach mających na celu przekształcenie systemów żywnościowych, w tym dywersyfikację źródeł białka i promowanie diety przyjaznej dla klimatu. Pawilon zakłada długoterminowe, holistyczne podejście do budowania zdrowych, przyjaznych dla klimatu i sprawiedliwych systemów żywnościowych, które są zrównoważone i uwzględniają wszystkie perspektywy, od rolników po decydentów.
Dzielenie się naszymi wartościami na światową skalę
COP28 jest okazją do poprowadzenia własnych spotkań, przemawiania na wydarzeniach, nawiązywania kontaktów z potencjalnymi partnerami i influencerami oraz wykorzystywania wszelkich możliwości, aby nasz głos został usłyszany. Uważnie śledzimy negocjacje i monitorujemy ich postępy, aby móc odpowiednio reagować.
4 grudnia nasza globalna dyrektor ds. kampanii i polityki rzecznictwa, Debbie Tripley, przemawiała podczas oficjalnego wydarzenia towarzyszącego UNFCCC „Transformacja systemów żywnościowych: podnoszenie poziomu zdrowej diety i dywersyfikacji źródeł białka jako rozwiązanie klimatyczne”.
Wydarzenie podkreśliło znaczenie inicjatyw krajowych, rozwiązań zapewniających odporność systemów żywnościowych oraz metodologii zmiany nawyków żywieniowych w celu zapewnienia bezpiecznego odejścia od diety nadmiernie uzależnionej od żywności pochodzenia zwierzęcego.
Rozwiązanie dla nierozwiązywalnego
Na 10 grudnia, po raz pierwszy w historii COP, zaplanowano dzień tematyczny poświęcony żywności, rolnictwu i wodzie.
W dniu, w którym wszystkie oczy i uszy skupią się na roli, jaką żywność odgrywa w kryzysie klimatycznym, nasza szefowa działu badań, Sarah Ison, będzie przemawiać podczas wydarzenia, które organizujemy we współpracy z międzynarodowym think tankiem Chatham House.
Dyskusja panelowa „Rozwiązywanie nierozwiązywalnego: ekonomia polityczna transformacji hodowli zgodnie z celami klimatycznymi” będzie dotyczyła politycznych realiów dostosowania produkcji zwierzęcej i konsumpcji do celów klimatycznych do 2030 roku. Rozważona zostanie skala i tempo potrzebnych zmian, a także zakres barier i możliwości, które mogą pomóc lub przeszkodzić w zależności od rodzaju podjętych działań.
Więcej na temat zmian w systemie żywnościowym potrzebnych, by nie pogłębiać kryzysu klimatycznego znajdziesz w naszym raporcie.