Opublikowane 24.07.2023
Dzisiaj rozpoczyna się Food Systems Stocktaking Moment, na którym reprezentanci krajów członkowskich ONZ będą omawiać zmiany wprowadzone w ciągu ostatnich 2 lat w dążeniu do naprawy globalnego systemu żywnościowego. Wydarzenie jest kontynuacją Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ z 2021 roku, na którym ustalono strategie działania na rzecz osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju 2030.
Trwające trzy dni wydarzenie ma na celu skontrolowanie postępów, omówienie taktyk oraz wymianę spostrzeżeń na temat wprowadzania bardziej ekologicznych i zrównoważonych rozwiązań w produkcji żywności.
Zrównoważone systemy żywnościowe dla ludzi, Ziemi i dobrobytu: różnorodne ścieżki we wspólnej podróży
hasło przewodnie tegorocznego szczytu
W wydarzeniu weźmie udział także prezes międzynarodowy Compassion in World Farming Philip Lymbery, który będzie przekonywał zebranych do bezzwłocznego działania w ramach naszego planu ratunkowego dla systemu żywnościowego. Plan ten zakłada odejście od hodowli przemysłowej zwierząt, znaczące zmniejszenie spożycia białka pochodzenia zwierzęcego oraz zapewnienie wszystkim ludziom dostępu wartościowego pożywienia.
Gdy cierpią zwierzęta, cierpimy wszyscy. Hodowla przemysłowa jest nie tylko główną przyczyną okrucieństwa wobec zwierząt, ale niszczy także naszą planetę, zwiększa ryzyko występowania kolejnych pandemii i poważnie szkodzi naszemu zdrowiu.
Philip Lymbery, autor i były czempion ONZ ds. systemów żywnościowych
O tym jak hodowla przemysłowa negatywnie wpływa na nasze zdrowie i życie dowiesz się więcej w naszej nowej broszurze. Zachęcamy do zapoznania się z jej treścią i udostępnienia jej bliskim i znajomym.
Food Systems Stocktaking Moment to idealna okazja, by światowi liderzy mogli nas usłyszeć. Nasza międzynarodowa petycja END.IT to kierowany do nich apel o opracowanie Globalnego Porozumienia w sprawie żywności i rolnictwa, które zostanie przyjęte następnie przez Zgromadzenie Ogólne ONZ.
Jego celem musi być odejście od hodowli przemysłowej zwierząt, jak też:
- przestawienie się na pozytywne dla natury systemy rolnictwa, które pomagają przywracać bioróżnorodność oraz zdrowie gleb, jak też utrzymać globalny wzrost temperatur poniżej 1,5˚C,
- odwrócenie nadmiernej zależności od białka zwierzęcego w populacjach, które spożywają go duże ilości oraz wspieranie sprawiedliwego i stabilnego dostępu do odżywczego jedzenia,
- zapewnienie sprawiedliwej transformacji na globalny system żywnościowy, który zapewni godziwe wynagrodzenie dla rolników oraz ochroni prawa ludności rdzennej, kobiet oraz społeczności szczególnie podatnych na zagrożenia,
- środowiska finansowo-regulacyjnego, które zapewni wyżej opisaną transformację,
- zapewnienie wysokich standardów dobrostanu zwierząt hodowlanych.