Trwają konsultacje społeczne w sprawie senackiej ustawy, dzięki której polskie dzieci w szkołach i przedszkolach będą raz w tygodniu otrzymywać w pełni roślinne posiłki. Zachęcamy do wzięcia udziału w konsultacjach, by pomóc dzieciom, planecie oraz zwierzętom.
Ustawa, która pomoże wszystkim
Projekt ustawy zobowiązuje szkoły i przedszkola do oferowania dzieciom roślinnych posiłków raz w tygodniu. Taka zmiana przyniosłaby wiele dobrego: zdrowszą i bardziej ekologiczną dietę dla naszych dzieci oraz mniej cierpienia dla zwierząt na fermach.
Projekt tej ustawy powstał dzięki staraniom Rodziców dla Klimatu, Green REV Institute oraz koalicji Future Food 4 Climate.
Weź udział w konsultacjach
Formularz konsultacji nie jest skomplikowany, a wypełnienie go zajmuje najwyżej kilka minut. Aby wziąć udział w konsultacjach należy:
- wejść na stronę konsultacji senackich,
- wpisać swoje dane: imię, nazwisko i adres email,
- wybrać odpowiednią ustawę: Konsultacje w sprawie projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3... (912),
- wpisać tytuł oraz treść uwag,
- wyrazić odpowiednią zgodę i kliknąć „Wyślij” na dole formularza.
Senat oczekuje na opinie do piątku 24 marca.
Co warto przekazać Senatowi
Przygotowaliśmy kilka podpowiedzi, co warto wpisać w poszczególnych polach formularza.
Propozycje tematu
- Zdrowsze, roślinne posiłki dla dzieci
- W imieniu dzieci: czas na lepszą, roślinną dietę
- Jestem za roślinnymi posiłkami w szkołach i przedszkolach
Propozycje treści:
- W imieniu polskich dzieci, wzywam Senat RP do uchwalenia ustawy, która zapewni dzieciom roślinne posiłki przynajmniej raz w tygodniu. To najlepszy wybór, zarówno dla zdrowia naszych dzieci, jak i dla środowiska, klimatu oraz zwierząt hodowlanych. Raport FAO z 2020 r. porównuje obecne wzorce żywieniowe z czterema zdrowymi dietami, z których każda wiąże się z mniejszym spożyciem mięsa: dietą fleksitariańską, peskatariańską, wegetariańską i wegańską. Stwierdza się w nim: „Przy obecnych wzorcach konsumpcji żywności, ponad trzy czwarte emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą (77%) wiąże się z żywnością pochodzenia zwierzęcego spożywaną na całym świecie”. Dodano, że w 2030 r. przyjęcie „któregokolwiek z czterech wspomnianych zdrowych wzorców żywieniowych na całym świecie zmniejszyłoby przewidywane emisje GHG związane z dietą o 41-74%”.
- Pragnę wyrazić aprobatę dla projektu ustawy zakładającego wprowadzenie raz w tygodniu roślinnych posiłków dla dzieci w szkołach i przedszkolach. To ruch w dobrym kierunku, dzięki któremu publiczne pieniądze będą w mniejszym stopniu fundować niezdrową dietę, cierpienie zwierząt na fermach oraz niszczenie ekosystemu. Przejście na dietę opartą w większym stopniu na produktach roślinnych przyniosłoby również znaczne korzyści zdrowotne. Światowe Forum Ekonomiczne stwierdza: „Zmniejszenie konsumpcji mięsa byłoby korzystne dla natury i klimatu. W coraz większej liczbie krajów byłoby to korzystne również dla ludzi, ponieważ nadmierne spożycie mięsa może prowadzić do gorszych wyników zdrowotnych”. Także w raporcie FAO stwierdzono, że zmiana obecnej diety na którąkolwiek z czterech alternatywnych zdrowych diet, które zawierają mniej mięsa i nabiału, zmniejszyłaby globalne koszty zdrowotne związane z dietą do 2030 r. aż o oszałamiające 95%.
- Wnoszę o uchwalenie ustawy, która zobowiąże szkoły i przedszkola do jednego dnia roślinnej diety w tygodniu. Nasze dzieci zasługują na zdrowe i pełnowartościowe jedzenie w publicznych placówkach, a zwierzęta hodowlane na zmniejszenie ich eksploatacji. Podstawą odpornego systemu żywnościowego jest zrównoważona i zdrowa dieta. Żaden system produkcji rolnej nie może zakładać, że będzie korzystny dla klimatu, jeśli ma wykarmić świat dietą tak szaloną z punktu widzenia klimatu.
Propozycja załącznika:
Możesz dołączyć nasz naukowy raport o tym, jak ważne dla zdrowia ludzi i planety jest zmniejszenie ilości spożywanego mięsa (oraz nabiału). Znajdziesz w nim zacytowane wyżej informacje, a także dużo więcej danych.