Z zadowoleniem przyjęliśmy dziś projekt wprowadzenia podstawowych standardów dobrostanu ryb hodowlanych w ramach znanego w Polsce turkusowego certyfikatu ASC, jednak podkreślamy, że należy zrobić więcej, aby poprawić jakość życia miliardów ryb, które nadal w ciszy cierpią w podwodnych hodowlach przemysłowych.
O co chodzi z nowymi standardami i jak to dotyczy Polski?
Wspominany już wiodący na świecie system certyfikacji ryb hodowlanych – The Aquaculture Stewardship Council (ASC) – ogłosił dziś projekt wprowadzenia standardów dobrostanu, w tym obowiązkowe normy humanitarnego uboju ryb, które wymagają ogłuszenia ryb udarowo lub elektrycznie. Dzięki tym normom ogromne ilości ryb zostaną uwolnione od cierpienia w momencie śmierci.
Nowe ogłoszone standardy są następstwem ogłoszenia wydanego w zeszłym roku przez inny system certyfikacji – Friends of the Sea – który opublikował informację, że są pierwszą i jedyną póki co jednostką certyfikującą, która wprowadziła standardy i wytyczne dotyczące dobrostanu specyficzne dla konkretnych gatunków ryb.
Nowe standardy przyjmujemy z dużym zadowoleniem i uznajemy je za krok w dobrą stronę i poprawę losu milionów ryb, jednak wciąż jest wiele do zrobienia i to w trybie pilnym. Wciąż nierozwiązane problemy związane z dobrostanem ryb w hodowlach przemysłowych obejmują: zbyt duże zagęszczenie, głodzenie ryb, jałowe środowisko podwodnych ferm i brak wzbogacenia czy słabą jakość wody. To wszystko razem sprawia, że ryby hodowlane są bardziej podatne na choroby i cierpią na znacznie więcej stresu, agresji i różnych urazów fizycznych czy deformacji.
O problemach związanych z hodowlami ryb pisaliśmy wielokrotnie, ostatnio w zeszłym roku m.in. podczas ujawnienia zdjęć i filmów z naszego szokującego śledztwa z ferm łososi. Przypominamy, że to Polska jest piątym największym europejskim importerem szkockiego łososia!
W Polsce około 1291 megaton ryb jest certyfikowanych przez ASC (wg danych tejże). To równowartość setek milionów ryb rocznie. I jest to mniej więcej 0,5% wszystkich ryb certyfikowanych przez ASC globalnie.
Ryby zasługują na więcej!
Ryby są zwierzętami inteligentnymi i czującymi, a ostatnie badania naukowe wykazały, że nie tylko odczuwają ból i strach, ale – jak wiele innych zwierząt – eksplorują, podróżują, nawiązują kontakty towarzyskie, polują i bawią się. Wszystkie ryby hodowlane skorzystałyby na lepszych warunkach, które zaspokoją ich potrzeby fizyczne, umysłowe i behawioralne.
Wiele systemów certyfikacji koncentruje się jednak przede wszystkim na wpływie na środowisko i zrównoważonym rozwoju ryb hodowlanych, a niektóre zapewniają niejasną lub niewystarczającą ochronę ich dobrostanu. Oznacza to w praktyce, że ryby są często zabijane w makabryczny, niehumanitarny sposób i skazane na powolną, bolesną śmierć przez uduszenie, zmiażdżenie, a nawet wypatroszenie żywcem.
W 2020 r. na nasze zlecenie firma YouGov zajęła się tym tematem i przeprowadziła badanie opinii publicznej w Polsce, który wykazało:
- blisko 70% Polaków i Polek uważa, że niepotrzebne głodzenie ryb oraz długotrwały i bolesny ubój ryb - dzikich lub hodowlanych - są niedopuszczalne,
- ponadto ponad 70% uważa za niedopuszczalne, aby znane systemy certyfikacji zezwalały na takie praktyki
- prawie 80% uczestników uważa, że systemy certyfikacji powinny podejmować kroki w celu wzmocnienia standardów dobrostanu ryb lub wprowadzenia ich tam, gdzie ich brakuje.
Współpracujemy z systemami certyfikacji ryb, aby ocalić ryby przed dalszym cierpieniem i poprawić los milionów tych wspaniałych zwierząt. Chcemy mieć pewność, że nowe standardy dobrostanu będą właściwie zaprojektowane i wdrażane, a systemy certyfikacji, które jeszcze nie zrobiły pierwszego kroku w kierunku lepszego dobrostanu, otrzymują od nas porady i wiedzę. Tu znajdziesz obszerne i kluczowe informacje dotyczące naszej oceny dotychczasowych wszystkich certyfikatów produktów rybnych i ferm ryb oraz porównanie pięciu wiodących certyfikatów.
Podobnie jak inne zwierzęta, ryby są inteligentnymi, świadomymi istotami, które potrzebują ochrony przed niepotrzebnym cierpieniem – coś, o czym wiemy, że jest popierane przez konsumentów i konsumentki. Przyjęcie standardów dobrostanu przez systemy certyfikacji ryb daje konsumentom możliwość wyboru produktów o wyższym dobrostanie
– mówi dr Krzysztof Wojtas, dyrektor ds. dobrostanu ryb i środowiska wodnego w naszej fundacji.
Co Ty możesz zrobić teraz?
Pomóż nam pokazać Komisji UE, jak bardzo obywatelom i obywatelkom zależy na losie rybach hodowlanych i dodaj swój głos do tysięcy osób, które już podpisały naszą petycję w tej sprawie!