Opublikowane 28.10.2016
Maskarada, zabawa i przerażające domy strachu z okazji Halloween? Przypominamy, że prawdziwe horrory dzieją się każdego dnia: na polskich fermach przemysłowych, gdzie hodowane są zwierzęta takie jak króliki, świnie czy kury.
W Polsce ginie prawie 900 000 000 zwierząt rocznie i większość z nich hodowana jest na wielkoprzemysłowych fermach podobnych do metalowych hangarów. 2 na 3 zwierząt pochodzi z takich właśnie ferm.
Króliki stłoczone w ciasnych klatkach, kury upchnięte jedna na drugiej, świnie trzymane w kojcach, w których nie mogą się nawet obrócić. Zwierzęta hodowane w klatkach nigdy nie widzą słońca, nie oddychają świeżym powietrzem, nie mogą się swobodnie poruszać, ich podstawowe potrzeby nie są zaspokojone. Dlatego prowadzimy kampanię Koniec Epoki Klatkowej.
Naprawdę przerażające fakty
- w Polsce zabijanych jest rocznie 900 000 000 zwierząt;
- 99% królików hodowanych w Polsce na mięso zamyka się w klatkach, w których nie mogą skakać, swobodnie się poruszać, kopać, ani schować się w ustronnym miejscu;
- na jednego królika w klatce przypada powierzchnia zbliżona do wielkości kartki A4;
- około 90% kur w Polsce spędza swoje życie w klatkach;
kury z powodu stresu wzajemnie się okaleczają, wydziobują sobie pióra; - w Polsce hoduje się około 11 milionów świń, z czego większość w gospodarstwach przemysłowych;
- samice świń unieruchomione są przez wiele tygodni w kojcach porodowych, w których nie mogą nawet się obrócić, zamknięcie w małej przestrzeni powoduje bardzo duży stres u tych towarzyskich zwierząt;
- prosiętom przycina się ogonki, kastruje i przycina zęby, zwykle bez żadnego znieczulenia, co powoduje ogromny ból.
Co można zrobić?
Co można więc zrobić, żeby pomóc zwierzętom hodowlanym? Namawiamy do dokonywania codziennych, mądrych wyborów konsumenckich i wybierania produktów, które pochodzą z mniejszych hodowli, zamiast tych z megaferm. W przypadku jajek system jest prosty i dobrze znany Polakom: należy wybierać jajka z numerem 0 lub 1. W przypadku mięsa, np. z kurczaka: warto zapłacić więcej za tego z małej hodowli, zjeść go rzadziej, ale lepszej jakości (badania pokazują, że takie mięso zawiera nawet 50% tłuszczu mniej i więcej kwasów omega-3). Warto też zmniejszyć ilość mięsa i produktów pochodzących od zwierząt w swojej diecie, a jeść więcej warzyw, strączków i kasz.
Pomóż nam zakończyć ten codzienny horror zwierząt, wejdź na tę stronę.
Więcej informacji o kampanii.
zdjęcia: Maciek Łuczniewski