Opublikowane 08.05.2015
Już w najbliższym tygodniu prezes Compassion in World Farming i autor książki „Farmagedon” zawita do Polski. To będzie bardzo emocjonujący i pracowity czas.
Przez te kilka dni spotka się z rolnikami, aktywistami i ludźmi działającymi na rzecz zrównoważonego rozwoju, lokalnego rolnictwa, dobrostanu zwierząt oraz wszystkimi zainteresowanymi tym, jak powstaje ich jedzenie i czy chów przemysłowy zapewnia nam faktycznie tak tanie mięso, jak nam się wydaje.
11-12 maja
Poniedziałek to przylot do Krakowa i dwudniowy pobyt w siedzibie International Council for Protection of Polish Countryside. Porozmawiamy tam o zmianach, jakie zachodzą w polskim krajobrazie, jak jest on zmieniany przez wielkie fermy zwierząt, a przy okazji Philip będzie zbierał materiały… do swojej kolejnej książki.
13 maja
W środę spotkamy się z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska. Omówimy projekt Fundacji, który polega na tworzeniu rynku na lokalną, zdrową żywność. Specjalne spotkanie w specjalnym miejscu, bowiem odbędzie się ono w kawiarni Marchewka otwieranej właśnie w ramach projektu. Zaprosiliśmy również lokalnych rolników, którzy są przecież kluczowi w produkcji takiej żywności.
Spotkanie jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych tematem. Zapraszamy na godz. 16 do Marchewka Bistro. Wydarzenie na Fb tutaj.
14 maja
O godzinie 11 rozpoczniemy konwersatorium, które organizujemy wspólnie z Fundacją na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa. Razem z osobami działającymi na rzecz ochrony środowiska czy promującymi lokalną żywność zastanowimy się „Czy możliwa jest zrównoważona intensyfikacja rolnictwa?".
Podstawowe trzy pytania, na które będziemy chcieli w tym czasie odpowiedzieć to:
1. Czy możliwe jest wyżywienie w skali globalnej bez chowu przemysłowego i intensyfikacji produkcji rolnej?
2. Jakie naprawdę są koszty i konsekwencje ekonomiczne, środowiskowe i zdrowotne intensyfikacji produkcji rolnej i chowu przemysłowego?
3. Czy UE może być konkurencyjna wobec innych regionów świata w skali swojej produkcji, czy też powinna skoncentrować się na jakości tej produkcji.
Do konwersatorium można jeszcze dołączyć, udział jest bezpłatny. Program dostępny jest tutaj.
Zapisać można się tutaj.
O godzinie 19 spotykamy się w księgarnio-kawiarni Tarabuk na warszawskim Powiślu, gdzie Philip opowie o tym, jak powstała książka i co widział w czasie swoich podróży. Spotkanie jest otwarte dla wszystkich.
Szczegóły wydarzenia znajdują się tutaj.
15 maja
Piątek ubiegnie pod znakiem wywiadów, spodziewajcie się więc relacji w prasie. Będziemy Was na bieżąco o nich informować.