Opublikowane 19.05.2015
„Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest coś takiego jak tanie mięso w supermarketach, ale my płacimy za nie trzykrotnie. Po pierwsze przy kasie, po drugie poprzez podatki i subsydia, które zachęcają intensyfikację chowu przemysłowego, a później poprzez koszty dla środowiska i naszego zdrowia" – powiedział prezes Compassion in World Farming podczas swojej wizyty w Polsce.
Przy okazji swojej majowej wizyty w Polsce Philip Lymbery został zaproszony do studia Dzień Dobry TVN, żeby porozmawiać z dziennikarzami – Dorotą Wellman i Marcinem Prokopem, na temat chowu przemysłowego i tego, co tak naprawdę trafia na nasze talerze.
Redaktorzy rozmawiali z autorem książki na temat taniego mięsa, warunków, w jakich trzymane są zwierzęta oraz rozwiązań, które są możliwe, żeby uniknąć Farmagedonu.
Ponadto przedstawicielka organizacji CIWF Polska wystąpiła w krótkim reportażu na temat przemysłu spożywczego, w którym podkreśliła przerażający wpływ intensywnego chowu zwierząt na środowisko i zdrowie ludzi. Oba filmiki można obejrzeć na stronie DDTVN.